Hyvinkään Rastin kartat

Sveitsi [2001]

Perustiedot

PaikkaSveitsi, Hyvinkää
IdSuunnistuskartta 011726
Vuosi2001
Mittakaava1 : 10 000
Käyräväli5 m
Pohja-aineistoSuunnistuskartta 931729
KartoitusJorma Ake 1988, Eero Palmunen 1989, Sami Vähänen 1993
Atk-piirustusOlavi Vainikainen 1993
AjantasaistusSami Friman 2001
PainopaikkaER-Paino, Lievestuore

Muita tietoja

Kartalla järjestetyt kilpailut

Kartasta/maastosta sanottua

Sijaiten lähes keskellä kaupunkia, Sveitsi on Hyvinkään klassikkomaasto, kuuluisa puisto ja luonnonsuojelualue. Kartta kattaa Sveitsin ulkoilualueen, rajoittuen lännessä vanhaan kolmostiehen ja idässä Vaiveronkatuun. Länsiosaa hallitsee iso suo, kaakkoisosaa Uimalan seutu ja itäosaa Perttulan pallokentät. Kartalla näkyvistä rakennuksista mainittakoon jäähalli, hotelli Rantasipi, uimala, Sveitsin lukio, Härkävehmaan peruskoulu, Sveitsin maja ja hyppyrimäki. Luoteisosan kiekura on Hyvinkään koirarata.

Maasto on osa Salpausselän harjua, komeimmillaan saattaisi joku sanoa. Polkuverkosto on keskeisen sijainnin takia tiheä ja kartalla risteilee myös Sveitsin ulkoilureittejä.

Kartalla ei ole juuri suunnistuskisoja juostu, paitsi jokavuotiset iltarastit, jotka kilpaillaan kartalla yleensä kaksi kertaa vuodessa.

Tärkeä opetuskartta (suunnistuskoulu ja koulusuunnistus).
PT

Sveitsin kartan yksi erityispiirre on myös se, että koska se on luonnonsuojelualuetta, sillä ei voi suunnistaa keväällä lintujen pesimisaikaan ollenkaan. Tämän takia esim suunnistuskoulun harjoituksia ei siellä keväällä pidetä.

Luonnonsuojelualue asettaa myös muita rajoituksia. Metsä on ikäänkuin rauhoitettu, eikä sieltä saa mennä keräilemään omin päin juurikaan mitään. Edes myrskyn kaatamia puunrunkoja (joita siellä on parin vuoden takaisen myrskyn jäljiltä paljon) ei ole korjattu pois, vaan niiden odotetaan maatuvan luonnonmukaisesti.
Paula

Muistaakseni vuonna 1988 järjestettiin tässä maastossa HELO-GAMES kisat. Muistan koska oma valmennettavani Mari Lukkarinen (OUSU) osallistui kisaan. Em. kisat olivat alle 20 vuotiaille. Kisapaikkana oli muistaakseni uimala. Tällöin oli Sveitsin maastossa paikalla kaikki Suomen parhaat juniorisuunnistajat. Tulokset löytyy varmaankin SSL:sta ja näin varmistuu järjestämisvuosi 100% sti oliko se 1988 vai 1989.
Timo Rautio
Kiitos kommenteista Timo. Pitää paikkansa että maastossa on järjestetty Helo-games. Mutta niitä ei kuitenkaan kisailtu tällä kartalla. Sveitsistä on useita karttoja, ja Helo-gamesit tullaan mainitsemaan kilpailuna, kun esittelyvuoroon tulee tuo 80-luvun lopun Sveitsin kartta - Toim. huom.